Tien vragen aan… Seth Halkes, executive Board Member van ISS Facility Services Nederland

1)    Wie is Seth Halkes?

Mijn naam is Seth Halkes. Ik ben 47 jaar en geboren in Delft. Ik heb een HBO Facility Management achtergrond en ik ben Director Sales, Excellence & Corporate Affairs bij ISS Nederland. Daarnaast geef ik leiding aan de businessunits Technical Services en Capital Projects. In de acht jaar voor ISS heb ik als zelfstandig ondernemer gewerkt voor onder andere ING Group, NN Group, PON Holding en ABN-AMRO in diverse rollen op de snijvlakken van FM, RE & IT.

Waar word je blij van? Wat staat er in de top van jouw verlanglijstje? Ik word erg blij van relaxte zonvakanties met mijn gezin en mooie snelle auto’s. Ik zou graag een keer tijdens het duiken een walvishaai tegenkomen. Zakelijk geniet ik als een visie werkelijkheid wordt.

2)      Wat is de kernactiviteit van ISS Facility Services en wat is het businessmodel?

Wij geloven dat geweldige service niet simpelweg een taak of levering is. We zijn gefocust op hoe we kunnen voldoen aan de behoeften van onze klanten, op de resultaten van onze diensten en op de manier waarop onze diensten helpen om de organisatiedoelstellingen van onze klanten te bereiken. We bieden een duidelijk dienstenpakket, als onderdeel van een geïntegreerd aanbod, geleverd door onze mensen. Deze aanpak zorgt voor een unieke positie, waardoor we geïntegreerde facilitaire diensten kunnen aanbieden, zowel lokaal als internationaal. Door met een human touch ons te richten op de werkomgeving, durven wij te zeggen: We make places work better, every single day.

3)      De vastgoedsector – inclusief facility services – is zeer dynamisch op dit moment. Welke verschuivingen en ontwikkelingen neem je waar?

Het “slim” maken van zowel de gebouwen als de services is een duidelijke trend. De technologie wordt daarbij natuurlijk ingezet, echter steeds vaker direct gekoppeld aan maatschappelijke en sociale vraagstukken. De ready to go offices met services groeien hard. In hoeverre gaat deze vorm ook op grote schaal ingezet worden bij grote corporate organisaties, is wel een interessante vraag.

4)      Het doel van ISS is om de beste service-organisatie van de wereld te worden. Waar streeft ISS Facility Services Nederland naar om in 2025 te zijn en wat heb je nodig om deze doelstelling(en) te realiseren?

ISS heeft duidelijke keuzes gemaakt in haar business platform. We richten ons op klanten waar wij integrale dienstverlening bieden vanuit ons Key-account aansturingsmodel. We creëren een waardepropositie die zowel voor de klant als voor ISS van strategisch belang is. Het is van belang dat we samen met de klant continu vooruitkijken en blijven ontwikkelen. Naast onze eigen (wereldwijd opgedane) kennis ontdekken we graag nieuwe kennis met startups en toepassingen in andere branches.

5)      Welke (technologische) vaardigheden, kennis en mindset zijn voor jou als Executive Board Member van essentieel belang voor de toekomst van ISS Facility Services Nederland?

Ik vind het fijn als ik de techniek in elk geval snap en kan volgen. Natuurlijk vraag ik vanuit mijn functie waarom een investering nodig is op iets waarvan we nog niet weten wat het precies oplevert voor de klant of ISS. Een mindset die zowel de “corporate” belangen overziet en tegelijk ook JA durft te zeggen het onbekende, is mijn inziens essentieel.

6)      Welke rol speelt PropTech in jouw leven en hoe belangrijk is de PropTech beweging voor ISS?

Ik houd van techniek en zet deze ook privé in. Het is overigens niet zo dat mijn huis vol hangt met smart speakers, zelfdenkende sensoren en zo! Voor ISS is PropTech erg belangrijk. Al enkele jaren geleden hebben we erkend dat de ontwikkelingen soms buiten ISS sneller gaan. Doordat PropTech niet alleen bij voor ons bekende (klant)omgevingen plaatsvindt, leren we veel en op die manier kunnen we blijvend toekomstvisies met onze klanten en prospects vormen.

7)      Welke technologisch ontwikkelingen spreken jou het meeste aan en waarom?

Ik volg al een tijdje de Machine Learning ontwikkelingen en steeds meer de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence. Ik zie geweldige dingen en tegelijk toch een beperkte inzet binnen FM en RE welke daadwerkelijke impact heeft op de eindgebruiker.

8)      ISS heeft een aantal Vested overeenkomsten gesloten met toonaangevende bedrijven. Waarom heeft ISS voor Vested gekozen en waarom zouden andere bedrijven dat ook moeten doen?

Kort gezegd kijk je met Vested naar What’s in it for we? Het businessmodel is volledig outcome based en richt zich op de wat en niet op de hoe. De heldere en meetbare gewenste outcomes zijn gelinkt aan de gedeelde visie. We sturen op inzicht en hanteren een prijsmodel met incentives om de dienstverlening te optimaliseren. Een Vested overeenkomst sluit je niet zomaar even. Hier gaat een heel proces aan vooraf en vraagt veel vertrouwen van beide partijen. Als je samen dat proces kan en wilt doorlopen, dan geeft Vested de juiste houvast.

9)      Waar krijg jij jouw (PropTech) inspiratie van?

De business persoon die ik het meest bewonder is:

Elon Musk, Met o.a. Tesla, PayPal en Space X iemand die met veel passie en visie de grenzen van de technologie opzoekt en vaak met de eindgebruiker centraal.

De belangrijkste innovatie in de afgelopen tien jaar is:

Ik denk dat we veel te danken hebben aan de toenemende autonomie van technologie. We kunnen steeds meer beslissingen overlaten aan computers die passen op onze handpalm. Binnen FM en RE liggen in relatie tot deze ontwikkelingen nog veel mogelijkheden.

Het beste advies wat ik ooit heb ontvangen?

“De wereld buiten de organisatie waar je voor werkt is veel groter dan de wereld binnen de organisatie”. Die blik naar buiten is goed. Beter nog haal je die wereld naar binnen en gebruik je de input van bekende en onbekende gebieden, sectoren en partijen.

Welk (management)boek raad je iedereen aan om te lezen?

Misschien niet direct het meest voor de hand liggende management boek, maar ik raad iedereen aan ‘The VESTED Way’ te lezen. Je maakt kennis met de ‘What’s in it for WE?’ manier van denken. Het mooie is dat je dit boek gratis kunt downloaden van de website: https://www.vestedway.com/the-vested-way/

10)   Waarom is ISS Facility Services Nederland partner geworden van PropTechNL?

Wij geloven sterk in bundeling van netwerken en daarmee kennis. Vanuit 1 bedrijf kan je nooit overzien wat in de rest van de wereld gebeurt. Daarnaast vullen de gestructureerde aanpak, het enthousiasme en de inhoudelijke sessies, perfect in waar wij naar op zoek zijn.

Wordt ook partner van PropTechNL. Neem contact op voor het maken van een afspraak.