Tien vragen aan .. Gert van Vugt, co-founder van Sustainer Homes

1)   Wie is Gert van Vugt?

Mijn naam is Gert van Vugt. Ik ben 29 jaar oud en geboren in Eindhoven. Ik studeerde sociologie aan de London School of Economics en richtte verschillende ondernemingen op. Drie jaar geleden richtte ik met drie co-founders Sustainer Homes op, waar ik nu Algemeen Directeur ben.

Mijn grootste ambitie is een significante impact te maken in het verduurzamen van onze manier van bouwen én om het voor meer mensen mogelijk te maken om aan het roer te staan van hun eigen woning. Daarbij lijkt het mij fantastisch om Sustainer Homes uit te laten groeien tot een internationaal opererend bedrijf en zo deze ambitie realiteit te maken.

2)   Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

De afgelopen decennia zijn er enorme sprongen gemaakt in de technologie om onze manier van leven en zakendoen te veranderen. De beschikbaarheid van rekenkracht, robots en slimme algoritmes ontwikkelen vaak sneller dan onze verbeeldingskracht. Laat staan ons vermogen om deze technieken effectief in te zetten voor een betere wereld, een betere levenskwaliteit of een concurrerende bedrijfsvoering. Doordat we met een jong team van technofielen bovenop deze technologische ontwikkeling zitten zijn we in staat geweest om enorm snel te groeien en in recordtempo uit te groeien tot een technologisch koploper in de bouwsector.

3)   Welke ontwikkelingen zie je op het gebied van PropTech?

Langzaam maar zeker begint de vastgoedsector over te schakelen naar een integrale digitalisering, waarin schakels in de keten vanuit één digitaal model kunnen communiceren en samenwerken. Dit wordt nu vaak gezien als einddoel, waarin effectievere samenwerking en het voorkomen van faalkosten de beloning vormen. Voor mij is echter veel belangrijker dat dit de randvoorwaarde vormt – de infrastructuur als het ware – om veel disruptievere technologiën toe te kunnen passen. Parametrisch of zelfs generatief ontwerpen bijvoorbeeld. Maar ook maakt een ‘digital twin‘ van een gebouw het mogelijk om een daadwerkelijk circulaire economie te realiseren waarin bouwmaterialen echt courant zijn en economisch rendabel kunnen worden hergebruikt.

4)   Wat is de core-business van Sustainer Homes en wat is het business model?

Sustainer Homes heeft een bouwsysteem ontwikkeld dat de nieuwste productietechnieken, de duurzaamste installaties en de beste ontwerpsoftware gebruikt om nu al een duurzaam alternatief te bieden. Om echt impact te maken moet duurzaam bouwen ook mooier zijn, aanpasbaar zijn aan individuele wensen, het hoogste comfortniveau bieden en binnen elk budget passen. Daarom hebben we een slim bouwsysteem ontwikkeld met een bijbehorend digitaal platform.

Met een beperkt aantal duurzame “steentjes” (modules) kun je alles bouwen wat je maar wilt. De modules bestaan uit precies passende elementen die door een computergestuurde frees uit duurzaam hout worden gezaagd. Deze elementen worden vervolgens als IKEA-bouwpakket (met bijbehorende bouwboekjes) aan een timmerfabriek geleverd. Na assemblage worden ze naar de locatie getransporteerd en in één dag geplaatst. Zo combineren we de vrijheid en kwaliteit van bouwen met een architect met de zekerheid en snelheid van industriele bouwtechnieken.

Als architectenbureau kunnen we dankzij ons digitale platform voor een scherpe prijs het ontwerp van de woning leveren, inclusief omgevingsvergunning. Bij de start van de bouw zetten we alle informatie door naar de aannemer en de leveranciers, die vervolgens onderling de inkoop en realisatie kunnen uitvoeren. Hiervoor ontvangen we een projectvergoeding. Op deze manier zijn we zelf geen aannemer of leverancier, maar een soort ‘informatiemakelaar’.

5)   Waar streef je naar met Sustainer Homes om in 2020 te zijn?

In 2020 willen we ons bouwsysteem en platform zodanig hebben doorontwikkeld dat we ons volledig kunnen richten op het opschalen van het aantal duurzame gebouwen waar we aan bijdragen. Dat willen we doen door verschillende particuliere woningen per week te realiseren in Nederland. Ook zien we hiervoor veel potentie in de regio, met name in Duitsland. Daarbij zien we veel potentie voor grotere projecten met projectontwikkelaars, zorginstellingen en woningcorporaties.

6)   Aan welk maatschappelijk vraagstuk(ken) dragen jullie positief bij?

Gebouwen zijn verantwoordelijk voor ruim één derde van de wereldwijde CO2 uitstoot. Onze woningen zijn echter compleet CO2 neutraal. Om aan het klimaatakkoord te voldoen moeten er vanaf 2021 ruim 100.000 circulaire energieneutrale woningen per jaar worden gerealiseerd. Dit is een enorme opgave – zeker als je bedenkt dat dit bijna een verdubbeling van de huidige productie betekent én een transitie naar een totaal andere manier van bouwen. Door onze technologische ontwikkeling maken we het eenvoudig voor opdrachtgevers én voor de traditionele vastgoedsector om hier aan bij te dragen.

7)   Op welk project / bereikte doel ben je trots en waarom?

Poeh… De afgelopen drie jaar zitten vol met hoogtepunten. Momenteel zitten we middenin een crowdfunding campagne voor de ontwikkeling van ons bouwsysteem en verdere marktontwikkeling. Binnn 48 uur haalden we ons minimum bedrag, en inmiddels staat er meer op de teller dan we hadden durven dromen. Maar het meest trots ben ik eigenlijk nog op de eerste pioniersklanten die hun eigen woning met ons hebben gerealiseerd. Dankzij hun vooruitstrevende houding, ondernemerschap en vertrouwen in ons waren wij in staat om zo snel te groeien. Echt ongelofelijk.

8)   Welke element(en) zijn volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn in PropTech?

Voor lezers van dit blog is het wellicht al een cliché, maar voor mij draait het uiteindelijk allemaal om de eindgebruiker of de bewoner. Als je écht weet waar deze mensen gelukkig van worden, waar ze echt behoefte aan hebben – en waar ze bereid zijn voor te betalen (of niet), dan kun je echt groeien. Daarbij denk ik dat enorm belangrijk is om niet alleen naar je eigen schakel in het bouwproces te kijken, maar echt alle schakels moet integreren rondom een hele specifieke doelgroep, propositie of business case. Al helemaal als je kijkt naar de uitdagingen met circulair en energieneutraal bouwen.

9)   Waar krijg jij jouw (PropTech) inspiratie van?

De prijsontwikkeling van zonnepanelen en andere hernieuwbare energiebronnen. Tien jaar geleden waren deze technieken nog afhankelijk van subsidies of ideologische overtuigingen maar inmiddels is het gewoon goedkoper dan fossiele alternatieven. Dit laat zien hoe snel enorme industriën kunnen veranderen als de nood hoog genoeg is… In de vastgoedsector hebben we nog een lange weg te gaan, maar deze ontwikkeling laat zien dat het niet meer aan de techniek ligt. Nu alleen nog een kwestie van goed organiseren!

10) Wat is jouw grootste uitdaging voor de komende maanden?

Het concept van Sustainer Homes is inmiddels bewezen; nu begint het opschalen. Dit is op alle vlakken een pittige uitdaging omdat het overal invloed op heeft. Het aantrekken van talent, het professionaliseren van de processen, het behouden van de innovatiecultuur, anders gaan  managen, etc. Door middel van een hele succesvolle crowdfunding campagne (die nog een paar dagen open is) zit het met financiering van onze groei wel goed, dus kunnen we ons helemaal op deze uitdagingen gaan storten!

  • Tien vragen aan..

    Ben je net zoals Gert van Vugt een PropTech Frontier en wil je graag geinterviewd worden? Stuur dan een mail naar Menno@PropTech.NL.