Tien vragen aan Stan de Ridder, CEO van Wellsun

  1. Wie is Stan de Ridder?

Stand de Ridder - Wellsun

Stand de Ridder | CEO van Wellsun

Ik ben in 1969 geboren in Noordwijkerhout en heb Werktuigbouwkunde gestudeerd aan de TU Delft. Na verschillende operationele en consultancy rollen bij oa Unilever, McKinsey en The Greenery ben ik als launching customer van een innovatieve start-up betrokken geraakt bij Yes!Delft. Aldaar heb ik mijn business partner ontmoet waarmee ik Wellsun ben gestart en ben Co-Founder en CEO. Wat er op mijn bucketlist staat? Parachutespringen heb ik al gedaan. Ik wil impact hebben met onze game-changing innovatie, de LumiductTM. Wij creëren transparante gevels die meer energie opleveren dan normale zonnepanelen en tegelijkertijd zorgen voor een ideaal binnenklimaat. Dit is de technologie van de toekomst, maar dan reeds vandaag beschikbaar. Ik wil die doorbraak realiseren.

  1. Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

In mijn privéleven speelt PropTech nog een bescheiden rol. Mijn huis is nog gebouwd in een tijd dat een programmeerbare thermostaat nog een noviteit was. Verder heeft de aannemer destijds goed op de bouwkosten gelet, maar iets minder op de TCO. In mijn professionele leven speelt PropTech een grotere rol. Ontwikkelingen als IoT, DC grids en de LumiductTM gaan de bouwwereld op zijn kop zetten.

  1. Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van PropTech?

Er gebeurt veel, maar de belangrijkste ontwikkeling is de ontwikkeling richting gebouwen die off grid gaan. De meeste elektrische apparaten draaien op gelijkstroom, maar hebben een voeding die de wisselstroom van het elektriciteitsnet omzet naar gelijkstroom. Aan de andere kant leveren zonnepanelen gelijkstroom, maar zetten dit eerst weer om in wisselstroom om het terug te kunnen leveren aan het elektriciteitsnet. Iedere omzetting van stroom levert al snel 20% energieverlies op. Daarnaast moet die warmte in de zomer ook nog eens weggekoeld worden met de airconditioning. Een opeenstapeling van verliezen die je niet zou hebben als een gebouw een netwerk heeft dat op gelijkstroom draait. Maar hoe kom je aan genoeg gelijkstroom om het gehele kantoorgebouw op te laten draaien? Dat red je niet door het dak vol te gooien met zonnepanelen. Alleen als je de gehele gevel kan gebruiken voor energieopwekking met hetzelfde rendement als de zonnepanelen op het dak, dan kan het wel. Door toepassing van de LumiductTM wordt het eindelijk mogelijk om gebouwen off grid te halen. Een spectaculaire ontwikkeling met nog veel meer positieve neveneffecten.

  1. Wat is de core-business van Wellsun en welke technologie gebruik je?

Wellsun creëert transparante gevels die meer energie leveren dan met normale zonnepanelen en zorgt tegelijkertijd voor een ideaal binnenklimaat. Dit doen wij met onze transparante, energieopwekkende zonwering, de LumiductTM. Alleen het hinderlijke, directe licht dat verantwoordelijk is voor de opwarming en verblinding wordt geweerd en met het hoogste rendement omgezet in elektriciteit. Het zachte, diffuse daglicht wordt doorgelaten waardoor tot 3 keer zo veel natuurlijk daglicht de bewoners van het gebouw kan bereiken. We doen dit met CPV (Concentrator PhotoVoltaics), de beste en meest veelbelovende zonnetechnologie, in combinatie met het door ons ontwikkelde zonvolgsysteem.

  1. Waar wil je als Wellsun naar toe?

Wij willen laten zien dat als je de zon niet weert, maar juist omarmt, je 90% van de zoninstraling nuttig kan gebruiken en je ook in een gebouw optimaal van de zon kan genieten. We zijn gestart in Nederland, maar binnenkort slaan we onze vleugels uit naar Californië en de Golf-regio waar het grootste groeipotentieel zit.

  1. Op welk eigen project ben je trots en waarom?

Ik ben trots op het Wellsun project. Vanuit het niets hebben mijn partner en ik dit bedrijf opgezet en gebracht tot waar het nu staat. Onze visie leek te mooi om waar te zijn, maar nu we de LumiductTM kunnen demonstreren vallen de kwartjes. Ik ben trots dat we met ons team dit hebben bereikt en het nu nog slechts een kwestie van tijd is voordat we een nieuwe standaard zijn in BIPV.

  1. Welke element(en) is volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn als bedrijf op het gebied van PropTech?

Introductie van techniek in een gebouw brengt risico’s met zich mee. De bouwwereld is hier huiverig voor. Wil je een innovatie geaccepteerd krijgen dan is het van groot belang dat je aan kan tonen hoe je de risico’s mitigeert. Met alleen een mooie visie en een mooi verhaal kom je er niet.

  1. Welke bedrijven / startups zijn volgens jou veel belovend op het gebied van PropTech en waarom?

Er zijn vele verschillende interessante start-ups, zoals Qwiksense, die slim gebruik maken van beschikbare data om gebouwen leefbaarder en zuiniger te maken of, zoals Lone RoofTop die de benutting van vastgoed verder optimaliseren. BetonBalon is een mooie slimme innovatie op het gebied van harde bouwtechniek. Op het gebied van slimme klimaatbeheersing én energieopwekking, zie ik jammer genoeg behalve de LumiductTM nog weinig baanbrekende innovaties.

  1. Mijn (PropTech) inspiratie krijg ik van?

Ik word geïnspireerd door echte vernieuwers die iets willen bijdragen aan de samenleving. Door nieuwsgierige mensen of partijen die altijd op zoek zijn naar oplossingen. Bedrijven als Tesla en Google zijn daar voorbeelden van, maar ook incubators als Yes!Delft of de technisch georiënteerde universiteiten zoals Delft, Nijmegen en Eindhoven. ”

  1. Bij welke bedrijven zou je graag zaken willen doen?

Ik wil graag zakendoen met bouw gerelateerde partijen die serieus werk maken van verduurzaming en innovatie in het algemeen en die durven experimenteren en inspireren.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *