Tien vragen aan Ronald van Aggelen, directeur van Root B.V. en SlimLabs

  1. Wie is Ronald van Aggelen?

Ik ben Ronald van Aggelen (1977), getrouwd, 2 kinderen (4 en 6). Ik heb architectuur gestudeerd aan de TU Eindhoven. Ik ben daarna werkzaam geweest bij verschillende bureaus en ben uiteindelijk partner geworden bij ZEEP-architecten. Daar heb ik veel ervaring opgedaan met BIM. Dit is de basis geweest om Root BV in 2014 op te richten. Sinds 2 maanden is daar een verse startup bij gekomen: SlimLabs. Voor beide bedrijven ben ik DGA.

  1. Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

PropTech is in mijn werkend leven ‘core business’. Voor zowel Root als voor SlimLabs. Bij Root ligt de focus wel meer op de constructiefase en bij SlimLabs meer op de exploitatiefase.

  1. Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van PropTech?

Het concept ‘interconnectiviteit’ is de grootste kans voor de vastgoedindustrie, waarbij het over elkaar heen leggen van verschillende databronnen de sleutel is. Internet of Things speelt daar een belangrijke rol in.

  1. Wat is de core-business van Root en SlimLabs en welke technologie gebruik je?

Root is in mei 2014 opgericht vanwege de groeiende vraag naar advies-, engineeringswerkzaamheden en BIM-coördinatie. Root levert een tal van diensten rondom het Bouw Informatie Model (BIM). Al deze diensten staan in het teken van openBIM. Wij geloven dat partijen de hoogste kwaliteit kunnen leveren als ze de tools gebruiken die speciaal ontwikkeld zijn voor hun type werkzaamheden. Ons werk is onder te verdelen in drie categorieën: engineering, model checking en advisering. Echter om niet stil te staan in onze ontwikkelingen besteden we veel tijd aan innovatie. We maken tools waar deze ons werk of dat van onze klanten makkelijker kan maken. SlimLabs en Root werken nauw samen in de ontwikkeling van BIM. SlimBuildings.nl is de oplossing voor real-time inzicht in bezit en gebouwinformatie. Slimbuildings.nl is een online softwareplatform voor het visualiseren van real-time gebouwinformatie. Met Slimbuildings wordt het beheer vereenvoudigd door gebouwen interactief te laten communiceren met haar gebruikers en vastgoedinformatie inzichtelijk te presenteren.

  1. Waar wil je naar toe?

Wij willen de wereld slimmer maken. Root heeft een meer ‘procesgedreven’ insteek waardoor we uiteindelijk hogere gebouwkwaliteit gaan leveren. We maken leren onderdeel van het collectieve bewustzijn.

Met SlimLabs gaan we gebouwen beter leren kennen, om gebouwen in de toekomst beter te maken. Het zorgt voor reflectie op wat er ooit bedacht is en de correlatie met andere objecten maakt het uiteindelijk nog interessanter. Innovatie ontstaat door ideeën overhevelen naar andere(n) mensen en industrieën. Het lerende vermogen waar technologie ons mee kan helpen is onwijs uitdagende ontwikkeling.

  1. Op welk eigen project ben je trots en waarom?

Trost op de organisatie als project. Van niets naar 2 bedrijven en 15 collega’s in 2,5 jaar. We zijn zeker nog niet uitgeleerd, maar we wel een fundament gecreëerd waar we op kunnen bouwen.

  1. Welke element(en) is volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn als bedrijf?

Een gezonde combinatie van toewijding en geluk.

  1. Welke bedrijven / startups zijn volgens jou veel belovend op het gebied van PropTech en waarom?

Google heeft enorme potentie om de markt rondom gebouwinformatie te domineren. Wat mij betreft is het op dit moment de enige die fundamenteel nadenkt over het verzamelen van gebouwdata. Een van de laatste projecten, Project Tango, is daar een voorbeeld van: Google werkt al jaren aan deze AR-technologie, die als resultaat heeft dat Google ook bij jou en mij binnen kunnen kijken via een soort van 3d scanning.

Google zal het dus erg ingewikkeld gaan maken voor startups in de vastgoedwereld, maar we doen ons best…

  1. Ik krijg mijn (PropTech) inspiratie van?

Ik kijk veel TED talks, super inspirerend. Als de talks mij extra interesseren dan zoek ik dieper en meestal ga ik dan – in vakanties of de trein – boeken lezen. Voor de onderwerpen op het gebied van Sociale psychologie spreken mij aan, hoe mensen werken samen (of juist niet). Lezen over het menselijke brein (bijvoorbeeld: wij zijn ons brein) vind ik ook boeiend. Na het lezen experimenteer ik er mee in de praktijk, want het leven is een groot experiment. Een van mijn favoriete TED Talks is ‘When ideas have sex’ van Matt Ridley.

  1. Bij welke bedrijven zou je graag zaken willen doen?

Bedrijven die in vooruitgang geloven en daar ook echt in willen investeren. Het maak mij niet uit of ze klein of groot zijn, als in het DNA maar ‘voortgang’ zit.