Tien vragen aan Michael Sandel, eigenaar/partner van SmartWorks

 1. Wie is Michael Sandel?

Michael Sandel - SmartWorksIk ben geboren in 1970 en heb een bouwkundige achtergrond en ik ben eigenaar/partner van SmartWorks. Op mijn bucketlist staat: een sabbatical met het gezin en daarmee een rondreis richting Caribische deel van Zuid-Amerika realiseren.

 1. Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

PropTech is onlosmakelijk verbonden aan de toekomststandaard voor top down en bottom-up sturing en beleid van vastgoed (en meer). De overgang van IoT naar strategische beleidskeuzes staat momenteel in de vooravond. Dit intrigeert mij enorm en biedt vele mogelijkheden voor de SmartCity gedachte waar wij een uniek platform voor bieden.

 1. Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van PropTech?

PropTech kan voor alle vastgoed betrokken optimaal inzicht bieden om gedegen keuzes te maken. Het ondersteund visie voor het maken van keuzes op overheidsniveau tot en met de gebruiker of leverancier van een object. Zoals al eens door derden is benoemd is data het nieuwe goud van de toekomst. Politiek gezien zou hier eens goede wet- en regelgeving voor moeten worden opgesteld. Er is nu een te groot grijs gebied waardoor het voor velen toch nog te spannend blijkt.

 1. Wat is de core-business van Smartworks en welke technologie gebruik je?

Core-business van SmartWorks is het bieden van visueel inzicht op vastgoed door het leveren van software voor o.a. vastgoedgebruikers op een 6-tal thema’s. De thema’s zijn integraal documentbeheer, wet- en regelgeving, risico’s, melding en registratie, dasboards en sensoren. Dit bieden wij generiek aan voor enkele markten en is ontwikkeld op het Azure platform van Windows.

 1. Waar wil je als SmartWorks naar toe?

Wij willen marktleider worden op het leveren van 3D gebouwmodellen waarmee wij integraal visueel vastgoeddata aanbieden waardoor inzicht, het analyseren of benchmarken van eigen- of opendata mogelijk wordt gemaakt.

 1. Op welk eigen project ben je trots en waarom?

Momenteel zijn wij bezig met een groot project voor de gemeente Rotterdam. Zij zijn één van de innovatieve gemeenten in Nederland die een uitgesproken visie hebben over het SmartCity denken en het toepassen van verschillende databronnen op vastgoed niveau binnen de verschillende afdelingen. Momenteel zij wij ook met diverse andere gemeenten in gesprek waardoor een verdere uitrol/toepassing mogelijk integraal kan worden doorgevoerd.

 1. Welke element(en) is volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn als bedrijf op het gebied van PropTech?

De elementen visie en focus zijn zeer essentieel. Cruciaal is de onderliggende en heldere business case voor de klant. In onze optiek is een cruciale business case gebaseerd op: wat is de klant haar (echte) probleem, hoe lossen zij dit (nu) op, hoeveel tijd zijn zij ermee kwijt om dit op te lossen, hoeveel kosten zijn hiermee gemoeid en wat kun jij er als organisatie tegenover zetten wat minder tijd kost, minder euro’s kost en het liefst een hogere nauwkeurigheid aan output kan opleveren. Als dit probleem generiek in de markt en/of voor je doelgroep is, is de kans tot succes zeker aanwezig.

 1. Welke bedrijven / startups zijn volgens jou veel belovend op het gebied van PropTech en waarom?

Er zijn verschillende startups die momenteel erg goed aan de weg aan het timmeren zijn. Maar ook zie ik steeds meer bedrijven die zich aan het specialiseren zijn op het gebied van PropTech. Bedrijven die veel belovend zullen zijn, zijn organisaties die de aansluiting weten te vinden in de generiekheid van het oplossen van een probleem of behoefte. Open data en aansluiting op/met derden zal hierin een grote rol gaan spelen.

 1. Jouw (proptech) inspiratie krijg je van?
  1. Mijn netwerk is mijn grootste inspiratiebron
  2. Netwerkbijeenkomsten en kenniskringen
  3. Het vrije denken dat bij mijn partnerorganisatie Vabi vanzelfsprekend is.
 1. Bij welke bedrijven zou je graag zaken willen doen?

Wij denken niet zo zeer in bedrijven maar meer in markten. Graag zou ik met gemeenten in gesprek willen komen die graag aansluiting wensen in SmartCity gedachte i.v.m. onze huidige focus. Gemeenten die zoeken naar interne uitwisseling van (eigen/open) data gevisualiseerd in 3D gebouwmodellen. Daarnaast zijn wij momenteel met eigenaren/beheerders van vastgoed bezig en met een groot schoolbestuur. Ook zij zijn zeer welkom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *