Tien vragen aan.. Léander van der Voet, mede-oprichter van FIMBLE

  1. Wie is Léander van der Voet?
Léander van der Voet - Fimble

Léander van der Voet, mede-oprichter van FIMBLE

Geboren in 1987 zonder laptop, smartphone, internet en sensoren. In Amsterdam vastgoedkunde gestudeerd waarbij gebouwtechniek en vastgoedmanagement gecombineerd werden. Ik heb altijd al grote interesse gehad in gebouwen en de functies die ze allemaal kunnen vervullen. In 2011 had ik het geluk om mijn huidige compagnons te ontmoeten, bouwkundige alleskunners met een ondernemende drive. Met z’n drieën creëerden we een visie waarbij we de informatievoorziening van gebouwen willen verbeteren. Samen met Erik en Jelle ben ik nu verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding bij FIMBLE.

  1. Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

Naast dat het in de huiskamer steeds gebruikelijker wordt om technologieën toe te passen vormt het onze dagelijkse bezigheid. Wij ontwikkelen samen met partners een online service waarbij je een exacte kopie van het gebouw wat je beheert óf bezit kunt bekijken en bevragen. Dus een omgeving die mij vertelt wat ik beheer, waar het zich bevindt en hoeveel ik er van heb.

  1. Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van PropTech?

De vastgoedmarkt is heel divers en erg groot. Iedere dag zie je nieuwe ontwikkelingen in én om het gebouw. Maar er treden ook nieuwe spelers op, traditionele partijen zijn niet meer vanzelfsprekend de partijen die vastgoed ontwikkelen. Google, Apple en andere grote techbedrijven gaan iets vinden van gebouwen en ontwikkelingen. Kijk naar het onlangs gelanceerde idee Change= waar Samsung, Cisco en Philips Lightning een woonconcept vormgeven. Daarnaast zal een gebouw niet meer op zichzelf staan, het zal onderdeel worden van een smart city waarbij connectivity key is. Deze ontwikkelingen gaan razendsnel.

Maar er is ook zoiets als bestaand vastgoed, met proptech kunnen we dat nieuw leven inblazen. Op verschillende manieren kan het gebouwen, maar met name gebruikers helpen om van gebouwen weer een leuke plek te maken. Het wordt niet alleen maar een plek om te wonen of te werken. Deze ontwikkeling gaat minder snel, en dat heeft vooral te maken met het simpele feit dat er van veel gebouwen bijna geen informatie beschikbaar is. En daar willen wij wat aan doen.

  1. Wat is de core-business van FIMBLE en welke technologie gebruik je?

Wij maken gebouwbeheer duurzamer en efficiënter door gebouwinformatie te organiseren en deze bruikbaar, toegankelijk en toekomstbestendig te maken. We willen inzicht in en grip op informatie creëren. Als je nagaat dat er gemiddeld een dag gezocht wordt naar informatie en daarnaast ook nog veel werk dubbel wordt gedaan dan kun je eigenlijk wel concluderen dat de basis informatievoorziening van een gebouw niet goed is.

Samen met onze partners hebben we OGDBVIEW ontwikkeld, een online service waarbij we deze informatie ontsluiten. Dus op elk moment en overal toegang tot gebouwinformatie. Van plattegrond tot de technische gegevens van je opwekkingssystemen.

De informatiemodellen zijn gebaseerd op openstandaarden, dus iedereen die er mee werkt kan het online platform gebruiken. Daarnaast worden er allerlei technieken gebruikt om het mogelijk te maken om jouw gebouw online en interactief te tonen, maar daar moet je mij niet naar vragen…

  1. Waar wil je als FIMBLE naam toe?

Wij willen dat bedrijven 10 x beter, 10 x sneller en 10 x efficiënter omgaan met gebouwinformatie. Zodat, en dat is misschien wel belangrijker, zij meer rendement halen uit een gebouw. We bieden hiermee de basis voor verdere ontwikkelingen. Het informatiemodel ondersteunt bijvoorbeeld routing, visualiseert metingen en werkt samen met apps.

  1. Op welk eigen project ben je trots en waarom?

Ik ben trots op projecten waarbij de eigenaar van een pand vooraf met de handen in het haar zit omdat hij geen exacte informatie kan overleggen aan gebruikers en vervolgens met een glimlach via het 3D informatiemodel de informatie zo kan opvragen en gebruiken. Het geeft een kick als ze dan inzien wat het allemaal kan betekenen en wat er nog meer mogelijk is; zien is geloven!

  1. Welke element(en) is volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn als bedrijf op het gebied van PropTech?

Innovatiekracht, drive om zaken anders aan te pakken maar ook creatieve figuren die anders durven te denken en te doen. En natuurlijk samenwerkingen.

  1. Welke bedrijven / startups zijn volgens jou veel belovend op het gebied van PropTech en waarom?

Degene die over de bovenstaande capaciteiten beschikken. Bedrijven die naast disruptieve ook de bestaande en gevestigde processen weten te verbinden met de nieuwe.

  1. Jouw (PropTech) inspiratie krijg je van?

De jongens die bij ons (samen)werken en de programmeurs van IRP (www.irp.nl) die dagelijks de gaafste features bouwen voor OGDBVIEW. Daarnaast worden we geïnspireerd door andere markten en spelers die met totaal andere businessmodellen de markt betreden.

  1. Bij welke bedrijven zou je graag zaken willen doen?

Bij bedrijven die beter inzicht willen in hun gebouw en geloven dat de manier waarop het nu gaat echt beter kan!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *