Tien vragen aan… Jurjen Thomas, founding partner van OSRE

1.    Wie is Jurjen Thomas?

Jurjen Thomas - OSREMijn naam is Jurjen Thomas, 37 jaar oud, geboren in de Noordoostpolder en woon samen met mijn vrouw Loukje en onze zonen Filippe en Pèpe in Naarden. Ik heb na Planologie in Utrecht, de master Real Estate & Housing in Delft afgerond. Tijdens m’n studie reed ik met de kever Amsterdam-Dakar en Amsterdam-Beijing. En na Delft kon ik het niet laten om met de oranje kever naar het WK in Zuid-Afrika te rijden. In 2012 startte ik OSRE, waarmee we een schitterende roadtrip door digitaal vastgoedland rijden. Met een team van 15 man zijn we dagelijks bezig zijn om de vastgoedtransactie een stukje slimmer te maken.

Waar word je blij van? Wat staat er in de top van jouw verlanglijstje? Ik wil graag nog een keer met m’n gezin een roadtrip maken, als de boys wat ouder zijn!

2.    Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

In 2012 startte we OSRE vanuit een passie voor vastgoed en technologie. Sinds een paar jaar is ‘PropTech’ het begrip geworden, waaronder we als organisatie vallen. Kortom, ik sta er mee op en ga ermee naar bed!

3.    Welke ontwikkelingen zie je op het gebied van PropTech?

Ik zie enorm veel aandacht voor PropTech en enorm veel netwerkevents. Kijk bijvoorbeeld naar de aandacht die PropTech krijgt op een Provada (Amsterdam) of de Expo Real (Munchen). De aandacht is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. Internationaal hebben de VC-investeerders diverse PropTech parels al gevonden en ook in Nederland zijn vele investeerders aan het rondneuzen in het PropTech-ecosysteem. In 2017 hadden de grote bedrijven echt moeite om pilots te starten met PropTech startups. Inmiddels heb ik het gevoel gekregen dat dit in 2018 echt is gekanteld. Nu lopen er vele startups rond bij de grote vastgoedbedrijven. Wel heb ik nog mijn twijfels hoe de uitkomsten dit jaar worden verankerd en opgeschaald in deze organisaties, maar dat weten we rond deze tijd in 2020 ;-)!

4.    Wat is de core-business van OSRE en wat is het businessmodel?

Met het OSRE-platform ondersteunen we beleggers, ontwikkelaars, woningcorporaties, beheerders en makelaars met het digitaal verhuren en verkopen van hun woningen. Ons doel is om de administratieve handelingen rondom een transactie te digitaliseren en slimmer te maken. We hebben een hybride afrekenmodel met een licentie voor het gebruik en een transactiemodel voor het volume.

5.    Waar streef je naar met OSRE om in 2023 te zijn en wat heb je nodig om deze doelstelling(en) te realiseren?

Onze BHAG (red. Big Hairy Audacious Goal)is om in 2023 1 miljoen transacties per jaar te verwerken via ons platform. In 2020 betekent dat we een serieus marktaandeel in Nederland hebben en onze eerste transacties in het buitenland draaien. Hiervoor zoeken we beleggers en ontwikkelaars met internationale portefeuilles om als strategisch partner mee te groeien de Europese markt.

6.    Op welk project / bereikte doel ben je trots en waarom?

Als nieuwkomer in de vastgoedsector met een innovatief product is het dagelijks knokken om je positie in het toch traditionele landschap te bemachtigen en je toegevoegde waarde aan te kunnen tonen. We hebben een fantastisch team die de afgelopen jaren altijd in ons doel is blijven geloven en waarmee we hoogtepunten hebben gevierd en dieptepunten hebben overwonnen. Kortom, ik ben super trots op ons team!

7.    Welke element(en) zijn voor jou als ondernemer van essentieel belang om succesvol te zijn in PropTech?

Een continue uitdaging is om goede programmeurs te vinden en te houden. De ‘war on talent’ op het gebied van de dames en heren die daadwerkelijk code kunnen schrijven is gruwelijk in een regio als Amsterdam. Wij als OSRE geloven er heilig in dat de kern van je development team ‘in-house’ moet zitten en je daaromheen uiteraard prima een flexibele schil met teams in het buitenland kunt hebben. Verder blijft het uitdagend om onze klanten en gebruikers (stakeholders) in het (door)ontwikkelproces te betrekken van ons platform. Dit vraagt een manier van samenwerking waarbij de basis ligt in elkaar begrijpen en vertrouwen. De vastgoedsector kent een sterke opdrachtgever/opdrachtnemer-relatie, terwijl PropTech organisaties als OSRE juist op zoek zijn naar partnerships.

8.    De woningmarkt is zeer dynamisch op dit moment. Welke kansen en uitdagingen zie jij op dit gebied in relatie tot PropTech?

De grootste uitdaging ligt in de strategie/ vormgeving van het applicatielandschap van (grote) beleggers en hoe ze uniform hun data gaan ontsluiten om zich voor te bereiden op Artificial Intelligence. Een ontwikkeling die de sector de komende decennia volledig op z’n kop gaat zetten.

9.    Ik krijg mijn (PropTech) inspiratie van?

Coen van Oostrom. Hij snapt als geen ander dat vastgoed nu en in de toekomst belangrijke data assets worden om het gedrag van de mensheid te voorspellen en daar real-time (vastgoed)producten op te laten anticiperen. De belangrijkste innovatie in de afgelopen tien jaar is? De basis die is gelegd voor ‘Quantum Computing’.  Quantum Computing gaat de komende decennia bijdragen aan de exponentiële vooruitgang op allerlei vakgebieden. Welk (management)boek raad je iedereen aan om te lezen? Exponentiële Organisaties van o.a. Yuri van Geest.

10.Wat is de reden dat je partner bent geworden van PropTechNL?

Ik ben erg gecharmeerd van de PropTechNL activiteiten/ evenementen en de diepgang die daar wordt geraakt. Zelf geloof ik in samenwerken om verder te komen en het delen van kennis en ervaringen om elkaar verder te helpen. En daar draagt het partnership met PropTechNL een steen aan bij.