Middlemen verdwijnen uit de vastgoedsector?

Door digitalisering hebben klanten en gebruikers steeds meer rechtstreeks contact met de eigenaar en/of producent, de positie van de middlemen staat hierdoor onder druk. Het speelveld verandert hierdoor radicaal, waardoor iedere vastgoedbedrijf – klein en groot – meer en meer worstelt met de vraag: “hoe wordt mijn bedrijf een toekomstbestendige onderneming?

Technologie verstoord stelselmatig de ene na de andere industrie. Of was het iTunes voor muziek, TripAdvisor voor reisinformatie, Alibaba, Ebay en Amazon voor de detailhandel, Google voor informatie, Uber voor taxi’s, Airbnb voor hotelkamers, Netflix voor film, Bitcoin voor valuta, et cetra. Welke industrie is de volgende? De drie grootste industrieën zijn financiële diensten, olie (fossiele brandstoffen) en vastgoed. De afgelopen decennia is er zwaar geïnvesteerd in financiële technologie en diverse bedrijven zijn doorgegroeid toto Unicorn, zoals het Nederlandse Ayden. De huidige marktposities worden stevig bewaakt, wet-en regelgeving en de onderlinge complexe systemen zorgen er dat het uitdagend is om deze te verstoren. FinTech gaat hier zeker een duit in het zakje doen, waarvan – ik verwacht – dat Blockchain (en vastgoed) een grote verstoorder zal zijn. De fossiele industrie heeft de afgelopen periode te maken gehad met de opkomt van hernieuwbare energie. Deze ontwikkeling zit in een kantelpunt en het is een kwestie van tijd dat de productiekosten gedaald zijn tot onder het niveau van de fossiele brandstoffen (transparantie in deze blijft lastig), zodat mensen massaal gaan overstappen. Een bedrijf als Tesla (inclusief Solar City) vaart goed bij deze exponentiële ontwikkeling.

Verstoring vastgoedsector

De volgende industrie die verstoord wordt is, vastgoed. Deze triljoenen industrie heeft de afgelopen twee eeuwen nauwelijks geëvolueerd. Veel handelingen vinden plaats op (digitaal) papier, in de vastgoedketen acteert een leger aan middlemen die allemaal een deel van de koek (in tijd en geld) opeisen, de industrie is inefficiënt en ondoorzichtig, beleggers willen graag investeren in lokale zaken die ze begrijpen of spreiding in ‘veilige’ gebieden, financiële beleggersinstrumenten hebben een grote correlatie met de beurs, in plaats van de vastgoedmarkt en de enige ruimte waar technologie de vastgoedindustrie heeft verstoord is marketing (bijvoorbeeld platformen voor vraag/aanbod).

Bijna de helft van de rijkdom komt door vastgoed en ruim tien procent heeft toegang tot vastgoed. We weten dat rijkdom niet ontstaat door elke maand je salaris te ontvangen, maar door het bezit van assets. Mensen willen steeds minder zaken meer doen met tussenpersonen, kijk naar Uber en Airbnb. Deze platformorganisaties hebben afscheid genomen van (de relatief dure en inefficiënte) tussenpersonen. Zoals iTunes mensen in staat heeft gesteld om een nummer uit een album te plaatsen, zo willen mensen ook in vastgoed investeren. Geen fondsen, wel real-time zelf een object kiezen. De middlemen waren tot voorkort de vastgoedexperts, maar door de toegang tot oneindige kennis willen mensen controle hebben over hun financiële toekomst. De massa geeft richtlijnen aan, net zoals in de reisbranche voor het boeken van een vakantie. Deze golf is net op gang en ontwikkelt zich, mede vanwege de onzekerheid op pensioengebied. Daarnaast willen mensen spreiden in markten en in kleinere bedragen, zoals een echte wereldburger.

Platformen

Mensen willen controle hebben over hun toekomst en het lage vertrouwen in financiële instellingen en de overheid versterken deze ontwikkeling. De periode van jaren hard werken voor een corporate, opklimmen en een goed pensioen incasseren wankelt. De nieuwe generaties willen deze ontwikkeling niet volgen, zij willen delen, samenwerken, co-creëren en is internet een vanzelfsprekendheid (geworden). Technologie verstoort een markt pas echt als er drie zaken plaatsvinden: het wegsnijden van tussenpersonen, het reduceren van kosten en de efficiëntie, vertrouwen, transparantie en toegankelijkheid drastisch verhoogd. Voor de vastgoedindustrie is dat een kwestie van tijd, want PropTech (samenstelling van de woorden property en technology) ontwikkelt zich snel. Het aantal ‘middlemen’ gaat de komende jaren afnemen en (investerings) platformen gaan deze werkzaamheden overnemen. Hierdoor gaat activiteiten veranderen en verdwijnen op het gebied van marketing/sales, makelaardij, advocatuur. Transactiekosten gaan omlaag en de transparantie neem toe, zeker als Blockchain technologie structureel wordt geïmplementeerd. Het grootste voordeel van Blockchain voor de vastgoedindustrie is de mogelijkheid om het proces van (ver)koop te versnellen van een object, door het inschakelen van gedigitaliseerde contracten die geautomatiseerd worden uitgewisseld. Geen papier meer, geen geschreven handtekening, geen fysieke overdrachtsmomenten, geen gedoe en alles op een platform inclusief portefeuillebeheer. De toegankelijkheid van vastgoedinvesteringen was weggelegd voor ruim tien procent van de wereldbevolking en straks bereikbaar voor 99%.

Als het gaat om technologie en ontwrichting, zijn er alleen maar twee soorten mensen. Winnaars en verliezers? De taxichauffeurs of Uber, Kodak of de digitale camera. Aan welke kant van de vastgoedindustrie wil jij staan?

Auteur: Menno Lammers

Deel met ons jouw mening over de vraag: Wat is de toekomst van de middlemen in de vastgoedindustrie?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *