Verticale ontwikkeling de vastgoedtrend in 2019

In 2018 is meer dan de helft van de wereldbevolking (3,6 miljard mensen) online. Een record! 2018 is ook het jaar waarin spraaktechnologie is geëxplodeerd. En het snelst groeiende bedrijfsmodel? Abonnementsdiensten! Nog een snelle stijger: freelancen. 2018 is ook het jaar waarin Alibaba twee-en-een-half keer zoveel verkocht als Amazon.

In de vorige editie van de Innovatiecatalogus onderscheidde ik vier trendlijnen in de vastgoedsector:

 • Digitalisering transformeert het speelveld
 • Mens centraal maakt de cirkel rond (geluk, gezondheid en gebouw)
 • Experimenterende ondernemer
 • Space as a Service zorgt voor groei en disruptie.

Verticale ontwikkeling

In 2019 zet verticale ontwikkeling, het vermogen om met ontwrichtende verandering om te gaan,door. Het verleden loslaten en de toekomst omarmen, je proberen te verplaatsen van de ene ‘staat van zijn’ naar de ander. Verticale ontwikkeling in tech is ingrijpend en nogal disruptief. Het is niet meer wat apps op je device zetten maar veranderen van operating system (OS) – dat is het niveau van impact. Die apps – dat is een simpele uitbreiding, maar de tweede zet de complete (software) infrastructuur op z’n kop. En dat is wat door tech gaat gebeuren.

Vijf trends

Vijf trends zijn te onderscheiden waarin verticale ontwikkelingen zich aftekenen.

Trend 1 RE:inventing, RE:think, RE:define, RE:imagine, RE:design

Verticale ontwikkeling vraagt verbeeldingskracht, radicaliteit en een langetermijnvisie. Het huidige bedrijfsleven piept en kraakt. Het krampachtig instandhouden van traditionele bedrijfsstrategieën en – structuren biedt geen duurzame toekomst. CEO’s willen (en moeten) hun bedrijf opnieuw uitvinden. Dat uitvinden speelt zich af op verschillende niveaus, samengevat in RE:

 • RE:inventing
 • RE:think
 • RE:define
 • RE:imagine
 • RE:design.

 De toekomst bedenken, weerstanden afbreken en onbekend terrein verkennen is uitdagend en vraagt om nieuw leiderschap. De eerste stap is: kijk naar de toekomst en formuleer je transformationele doelen. Voorbeelden van transformaties zie je in de vastgoedsector: van ontwikkelaar naartech-bedrijf, van woningbouwer naar woonbedrijf, van facility serviceprovidernaar workplace strategist.

Trend 2 – Welzijn en de war-for-talent

Naast een tekort aan technici heeft de vastgoedsector ook mensen nodig met andere talenten en competenties om te voldoen aan de veranderende klantvraag. Het vissen in de vijvers is al in volle gang en alles wordt uit de kast gehaald om het talent voor zich te winnen. In 2019 zullen de vacaturesteksten en wervingsvideo’s regelmatig langskomen in je timeline. In human resource is steeds meer focus op well-being (ondanks de hoge werkdruk), om mensen te binden en te blijven boeien. In lijn hiermee krijgen welzijnsactiviteiten een plek op de werkvloer, en er is meer oog voor positieve gezondheid.

Trend 3 – rumble in the proptech jungle

Het aantal proptech solutions is in de afgelopen drie jaar flink toegenomen; er is een ware proptech jungle ontstaan. Dit zorgt voor keuzestress bij de gevestigde bedrijven die voortkomt uit het ontbreken van een visie en een strategie voor de middellange termijn. En dat terwijl vastgoedbedrijven verdere stappen zetten in de digitalisering – meer apps en visieontwikkeling voor een nieuw OS. Met funding uit de markt werken ze aan (inter)nationale expansie. Duurzaamheid loopt hier doorheen. Steeds meer proptechs werken conform de UN Sustainable Development Goals. Wat verder opvalt is de teruggang van blockchain – die verdwijnt langzaam naar de achtergrond. Artificiële intelligentie (AI) en internet of things (IoT) blijven daarentegen dominant en ondersteunengeneratief ontwerpen, digitale tweeling (BIM+IoT+AI) en voorspellend onderhoud. Digitale ethiek blijft ook een topicin 2019. Na de inwerkingtreding van de AVG komt de ePrivacy Verordening (EPV die bijvoorbeeld vertrouwelijkheid van communicatie reguleert en breder gaat dan alleen persoonsgegevens) eraan. Het moment dat een algoritme aangeklaagd wordt, komt overigens ook steeds dichterbij.

Trend 4 – Groen is het nieuwe grijs

Pantone heeft voor de lente/zomer twee groene tinten (17-0542 en 18-0416) gekozen. In vastgoed gaat het grijs cement en grijze installaties ruimte maken voor groen, groene planten. De natuur heeft positieve effecten op het welzijn van mensen (zie trend 2) en planten hebben talloze voordelen voor onze gezondheid en persoonlijke harmonie. Planten geven rust, ontspanning en verbeteren de luchtkwaliteit en absorberen planten geluid.Voor de nieuwe kantoren van bijvoorbeeld Google, Amazon en de LEGO Group spelen natuur, licht en planten een zeer belangrijke rol. In Nederland zijn Wonderwoods, The Spot, Trudo Toren, Westerpark West en Vertical opmerkelijke gebouwen, vanwege de groene gevels. Het aantal ontwerpoplossingen waar de natuurlijke elementen een belangrijke rol vertegenwoordigen nemen verder toe en Japanse Shinrin-yoku (bosbaden)gaan haar intrede doen.

Trend 5 – Co-living concepten

In oktober 2018 bracht WeWork een rapport uit over de impact van het co-working concept in London (flex kantoren en flex werkers). Huurders besparen 38% op huisvestingskosten, de business groeit met gemiddeld 34%. In lijn met co-workingzet ook co-living door. Een Deense Twin Study stelde vast dat slechts 20 procent van de levensduur van een gemiddelde mens genetisch bepaald is, terwijl ongeveer 80 procent wordt beïnvloed door levensstijl (zie trend 2 en 4) en leefomgeving. Vastgoed kan hierop inspelen. Net als andere maatschappelijke ontwikkelingen – lijnen tussen wonen, werken en spelen vervagen, stijgende huizenprijzen in steden, verstedelijking, vergrijzing, sharing-economy – geeft dit een boost aan de ontwikkeling van alternatieve woonvormen zoals co-living. In de vastgoedsector zien we al diverse (inter)nationale initiatieven zoals: The Collective, Common, WeLive, Student Hotel, Medici Living Group en het Nederlandse Zoku. Ik verwacht dat het aantal slimme co-living-locaties en -concepten gaat groeien.

Tips

 1. Investeer tweemaal meer in talent, cultuur en processen dan in tools;
 2. Het dak laten repareren, nu de zon nog schijnt;
 3. Investeer in een nieuw denkniveau.

Auteur:

Menno Lammers

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *