Tien vragen aan.. Tom Kerckhaert, Design Engineer bij Openr

1. Wie is Tom Kerckhaert?

Ik ben de ingenieur van Openr, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor het ontwerp en de productie van de verschillende producten. Tijdens mijn jeugd in Zeeuwsch-Vlaanderen en studie Product Design Engineering in Utrecht zat ik altijd al vol passie voor ontwerpen en de wijze waarop rule-breaking producten tot stand komen. Bij ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken (tevens founder van Openr) kreeg ik de kans om zelf een rule-breaker te worden. Ik heb hier onder de vleugels van Openr afgelopen jaar maar liefst twee nieuwe, zelf ontworpen, producten gelanceerd. Op dit moment schudt Openr het wereldje van intercoms en gebouwbeheer flink wakker, dus het gaat onwijs lekker!

2. Welke rol speelt PropTech in jouw leven?

Nieuwe technologieën vinden steeds meer hun weg naar verschillende, onverwachte, sectoren. Ook in een conventionele sector als het vastgoed zie ik dat slimme technologieën een steeds belangrijkere rol krijgt en niet enkel als add-on wordt gezien. Daar spelen we met Openr ongelooflijk goed op in. Proptech is gewoonweg onze core-business. Voor de intrede van Openr op de markt was het binnenlaten van bezoekers in een pand vaak omslachtig en het beheren van de toegangscontrole tot een gebouw veel gedoe. Door digitaal gemak te combineren met analoge degelijkheid en onze dienst aan te bieden middels een eenvoudig contract lossen we eigenlijk alles in één keer op. Dit noemen wij bij Openr een abonnement op gastvrijheid.

3. Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van PropTech?

Ik zie op het moment twee interessante stromingen. Enerzijds worden gebouwen steeds slimmer door o.a. het volledig integreren van slimme sensoren en pro-actief ruimte-gebruik. Anderzijds merk ik dat er steeds meer samenwerkingen en gezamenlijke proposities worden ontwikkeld. Dit gedrag is relatief nieuw in de vastgoedwereld en zorgt voor sterke en snelgroeiende startups! Je ziet dat er veel jonge mensen bezig zijn met PropTech. Zij zijn niet gevoelig voor de traditionele aanpak of gebaande paden. Dit is een bijzondere tijd, want alles (b)lijkt mogelijk te zijn, the sky is the limit!

4. Wat is de corebusiness van Openr en welke businessmodel gebruik je?

Met behulp van ons systeem (app, draadloze intercom en beheermodule) zorgt Openr ervoor dat bezoekers van je gebouw ten alle tijden gastvrij ontvangen kunnen worden. Daarnaast geven we jouw eigen entree souplesse omdat je op afstand deuren kan ontgrendelen. Wij richten ons op gastvrijheid en het ontzorgen van beheerders en/of eigenaren van vastgoed. Deze krijgen direct inzicht in het gebruik van hun panden en aanpassingen kunnen van overal ter wereld doorgevoerd worden.

Alle producten en diensten van Openr zijn tot stand gekomen vanuit échte wensen van onze gebruikers. De eenvoud en tegelijkertijd volledigheid van onze systemen zijn hierdoor van een wereldklasse.

5. Waar wil je als Openr naar toe?

In een steeds mobielere wereld willen wij persoonlijk contact behouden. Wij streven ernaar om door heel Nederland een gastvrij welkom te faciliteren. Dit kan zijn in kantoren, bedrijfsverzamelgebouwen, woningen of misschien uiteindelijk wel parkeergarages of toegangspoortjes van een festival. Het adaptieve karakter van Openr zorgt ervoor dat we multi- inzetbaar zijn en naadloos samen kunnen werken met uiteenlopende disciplines. Als dit betekent dat we naast onze draadloze intercom ook nieuwe producten moeten ontwikkelen, dan gaan we daar vandaag nog mee aan de slag met onze R&D afdeling.

6. Op welk eigen project ben je trots en waarom?

Ik ben trots op de slagkracht, vruchtbare samenwerkingen en snelle verovering van een marktpositie tijdens onze eerste twee jaar. In de beginfase van Openr hebben we bovengemiddeld contact gehad met de eerste beheerders en vastgoed-eigenaren om ervoor te zorgen dat onze producten feilloos werkten en onze communicatie optimaal zou worden. Het is heel interessant om te zien dat dit de goede weg is, het aanslaat en we in een relatief korte tijd een positie op de markt in ebben kunnen nemen. Dat betekent dat je niet alleen een goed idee hebt, maar ook een sterk plan.

7. Welke elementen zijn volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn als bedrijf op het gebied van PropTech?

PropTech is een brede verzamelnaam waarbinnen het belangrijk is om een duidelijke identiteit en uniciteit te hebben; je verhaal moet simpelweg blijven plakken. Het is belangrijk geen onderdeel te zijn van een hype en mee te liften op een spannende technologie, maar een lange termijn visie te hebben die dat overstijgt. Openr onderscheidt zich door af te stappen van traditionele werkverbanden en ons adaptieve karakter in te zetten om op een nieuwe manier samenwerkingen aan te gaan. Samenwerking is daarmee dan ook de sleutel tot succes. Althans, zonder sleutel.

8. Welke bedrijven / startups zijn volgens jou veel belovend op het gebied van PropTech en waarom?

Om niet alleen veelbelovend te zijn, maar ook om te blijven is een hoge mate van adaptief vermogen belangrijk. Duurzaamheid en de circulaire economie zijn daarbij enorm belangrijke aspecten in de vastgoedwereld. Startups die binnen dat spectrum vallen, hun R&D op volle toeren laten draaien, hebben de toekomst van het vastgoed in handen.

9. Ik krijg mijn (PropTech) inspiratie van?

Wij delen onze studio met Afdeling Buitengewone Zaken (A/BZ), een enorm energiek strategisch ontwerpbureau uit Rotterdam en tevens founder van Openr! De dagelijkse interactie met het A/BZ team zorgt voor een onuitputtelijke bron aan innovatie en uitdagende oplossingen. Samen doen we veel gebruikersonderzoek en werken we aan een feilloze customer support. Daarnaast probeer ik zoveel mogelijk buiten het vastgoedwereldje te kijken en antwoord te vinden op vragen als: Hoe biedt Coolblue customer support aan? Of, op welke momenten krijg ik een gastvrij gevoel als ik in hotel slaap?

10. Met welke bedrijven zou je graag zaken willen doen?

Openr is het alternatief voor de traditionele trage intercommarkt. Wij zijn altijd op zoek naar corporates, startups, beheerders en alle anderen die openstaan voor innovatie en de breed gedragen drang naar vernieuwing. We zijn wat dat betreft heel open-minded, het is belangrijk dat onze partners hetzelfde willen als wij; bezoekers van een zo hoog mogelijke gastvrijheid bedienen.