Tien vragen aan.. Paul Stomph, CEO van QwikSense

 1. Wie is Paul Stomph?

Paul Stomph - QwiksensePaul Stomph (1989) is bouwkundige en CEO & Co-Founder van Qwiksense.

 1. Welke rol speelt vastgoedtechnologie in jouw leven?

Vastgoedtechnologie voorziet mij van inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van Property.

 1. Welke ontwikkelingen zie jij op het gebied van vastgoedtechnologie?

De vastgoedmarkt is een vastgeroeste markt. Het verdienmodel is verouderd en er zijn te veel belangen van verschillende partijen die uiteindelijk niet ten goede komt voor de huurder in een gebouw. Resultaat: de prijs van de huur matcht niet met de huisvestingsbehoefte van de huurder en zit ook nog vaak in een oncomfortabel en ongezond gebouw. De ontwikkelingen binnen PropTech kunnen hier verandering in gaan brengen doordat deze meer transparantie generen tussen de verschillende en belanghebbende partijen te creëren waarin de huurders/ gebruikers in het gebouw centraal staan.

 1. Wat is de core-business van QwikSense en welke technologie gebruik je?

QwikSense legt de connectie tussen een goed binnenklimaat en productiviteit. Hiervoor verzamelen we via sensoren data binnen een gebouw (CO2, temperatuur en luchtvochtigheid), op basis waarvan bedrijven hun klimaat. Het uiteindelijke doel hiervan bestaat uit het verhogen van de productiviteit en tevredenheid onder werknemers. Hiermee maken we gebouwen niet alleen groener, maar ook gezonder voor de aanwezigen in het gebouw. Bij de juiste omstandigheden kan er maximale productiviteit behaald worden.

 1. Waar wil je als QwikSense naar toe?

Ons doel is om iedereen happy te krijgen en daarvoor hebben we samen met M+P het concept HPEE gelanceerd. Door de data die wij leveren over het binnenklimaat kunnen de werknemerstevredenheid en arbeidsproductiviteit verhoogd worden en de energiekosten gereduceerd. Iedereen happy! Wat echter nog ontbreekt volgens QwikSense is de awareness bij bedrijven, maar ook onderwijsinstellingen. Wij willen organisaties oproepen om in ieder geval een nulmeting te doen naar het binnenklimaat in hun gebouwen. Iedereen wil een gezond kantoor en gemotiveerde en energieke medewerkers, maar niet iedereen lijkt in te zien dat dit ook gerealiseerd kan worden.

 1. Op welk eigen project ben je trots en waarom?

Voor de Gemeente Utrecht zijn we samen met ROOT een nieuw project begonnen om op het stadskantoor in Utrecht het binnenklimaat te verbeteren. Hier koppelen we onze data aan interactieve plattegronden van ROOT, waardoor real-time in kaart wordt gebracht hoe het binnenklimaat eruitziet. Hier zijn wij trots op, omdat dit onze eerste project is waar we binnenklimaatdata combineren met bezettingsdata. Hierdoor kan niet alleen een plek worden gevonden die vrij is, maar ook bekeken worden of die plek gezond is om te werken.

 1. Welke element(en) is volgens jou van essentieel belang om succesvol te zijn als bedrijf op het gebied van vastgoedtechnologie?

Echte verandering kan alleen plaatsvinden door goed samen te werken. Iedere onderneming heeft zijn eigen specialisme en door de krachten te bundelen kunnen er grotere, maar vooral verassende stappen worden gezet voor innovatie in de vastgoedsector.

 1. Welke bedrijven / startups zijn volgens jou veel belovend op het gebied van vastgoedtechnologie en waarom?

ROOT, Lone Rooftop, Facility Apps en LOEK! zijn mooie voorbeelden van een slimme tactiek waarmee bestaande (data)bronnen kunnen worden ingezet om nieuwe applicaties op te bouwen. Het verassende komt niet alleen uit de onderlinge proposities, maar juist uit het verdienmodel dat eraan gekoppeld is!

 1. Jouw (vastgoedtechnologie) inspiratie krijg je van?
  1. Xander Meijer
  2. De Nieuwe Draai
 1. Met welke bedrijven wil je graag zaken doen?

Wij doen graag zaken met organisaties waarin gezondheid en productiviteit van de gebruiker in het gebouw hoog in het vaandel staan. Duurzaamheid bij gebouwen is vooral gericht op energiebesparing, maar er wordt geen rekening gehouden met hoe behaaglijk en gezond de gebouwen zijn.