PropTech is een beweging

PropTech ondernemers gaan de wereld van bakstenen en mortel opschudden. Nieuwe technologie wordt voorzichtig welkom geheten in een sector die langzaam verandert. In 2015 werd er, volgens CBInsights, al voor ruim $1,5 miljard in PropTech startups geïnvesteerd. De VS spant samen met China de kroon (totaal 75%) en de EU is goed voor 5%, waarvan Groot-Brittannië het grootste deel voor haar rekening neemt. En waar blijft Nederland?

Vastgoed staat aan de vooravond van een nieuwe explosie van combinatorische innovaties die veroorzaakt wordt door de digitalisering van onze economie en samenleving. Deze verandering zal het dagelijks (bedrijfs)leven transformeren en zal van invloed zijn op de verwachtingen van de klant, het producten/diensten portfolio, vormen van samenwerking en de business modellen. Maar is de huidige vastgoedsector zich echt bewust van wat er komen gaat; de grootste fundamentele verschuiving die ooit heeft plaatsgevonden?

Gefocust op stenen

Het probleem is dat de vastgoedsector nog te veel gefocust is op stenen, terwijl de wereld snel verandert. In het algemeen, is de vastgoedsector moeilijk te veranderen en traag in het toepassen van nieuwe technologieën. Dit kan worden verklaard door de relatieve eenvoud van de keten, een hands-on mentaliteit en intensieve persoonlijke interactie die vereist is bij het zaken doen. Hoewel vastgoed al online te vinden is, blijft het sterk versnipperd en een analoog proces. Handmatige invoering van gegevens – bijvoorbeeld in MS Excel – en een telefoon nog steeds de belangrijke gereedschappen.

In de afgelopen jaren heeft de innovatie en digitalisering proces aan kracht gewonnen. Nieuwe technologie verandert de manier waarop we vastgoed begrijpen, gebruiken en interacteren. De toekomst van de vastgoedsector zal gaan om: de locatie, een wendbare strategie en data. Maar is de vastgoedsector in staat ‘outside-the-brick box’ te denken en in staat zichzelf op nieuw uit te vinden?

De drang om te innoveren wordt grotendeels gedreven door mensen die al gefrustreerd zijn door de trage, ouderwetse manier van denken en door een nieuwe generatie PropTech (Property Technology) ondernemers die vanuit verwondering nieuwe kansen zien in de vastgoedsector. Zij starten een bedrijf of startup om (PropTech) oplossingen aan te bieden voor de hedendaagse problemen. Deze technologie helpt mensen bij het nemen van besluiten, bijvoorbeeld bij het kiezen van kantoorruimte en werkplek, optimale schoonmaakroutes, investeringen voor energiebesparing, faciliteren van klantbehoeften, sneller, beter en goedkoper beheer,  et cetera. Een ding is duidelijk, de volgende generatie vastgoed gaat niet alleen over energiebesparing en duurzame materialen – het is over het verbeteren van het leven van mensen in en buiten het object.

Nederlandse markt op stoom

Mogelijk heb je de slimme thermostaat technologie van Nest Labs (overgenomen door Google in 2014 voor $ 3,2 miljard) thuis hangen, gebruik je de Apple Homekit en/of maak je gebruik van Airbnb? Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar het is allemaal PropTech.  Een nieuwe generatie ondernemers stort zich op deze miljarden industrie, want er zijn nog veel handmatige processen die de potentie – bijvoorbeeld hypotheek en eigendomsoverdrachtproces – hebben om te worden gestroomlijnd of verstoord. Ook het op het gebied van vastgoedtransacties liggen kansen en het potentieel dat de blockchain technologie in relatie tot vastgoeddeals kan bieden.

Waar ook innovatie kansen liggen zijn op het gebied van Virtual en Augmented Reality, de integratie met stedelijke infrastructuur en de ‘customer journey’ in relatie tot vastgoeddeals zoals (ver)koop, verhuur en tijdelijke werkruimte. In Groot-Brittannië (de grootste PropTech investeerder in de EU) vliegen namen als Zoopla, Reonomy, FixFlo en eMoov al snel om je oren en in Duitsland: Slock.it en Leverton. De Nederlandse markt komt ook op stoom met nieuwe spelers als: LoneRooftop, SoBuildings, Root, Loek!, Qwiksense, theConstruct, Twingz, Homey, Blding, OfficeApp, Geophy, CrowdEstate, Octo en Clay Solutions.

PropTech is niet aan landgrenzen gebonden, het is schaalbaar en het is ‘een beweging’. De vastgoedsector staat aan de vooravond van een digitale shake-up, het vastgoedlandschap zal veranderen en er kan een nieuwe markt ontwikkeld. Degenen die dit zien en zich weten aan te passen, zijn de winnaars van morgen. Nederland kan ook bij de winnaars behoren, onze internationale ervaring te benutten en door te blijven pionieren.

Auteur: Menno Lammers

Bron: Cobouw.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *